Solitary fibrous tumor – rzadki guz krtani - Zydroń, Roland; Czerniejewska-Wolska, Hanna; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2014)
Autorzy przedstawiają przypadek 36-letniej pacjentki z dusznością i chrypką utrzymującą się od kilku miesięcy, u której po pobraniu wycinka ustalono rozpoznanie Solitary fibrous tumor. Poprzez rozszczepienie krtani usunięto guz wraz z nacieczonym fragmentem chrząstki pierścieniowatej. Powyższy przypadek przedstawiono ze względu na trudności diagnostyczne oraz zaawansowaną technikę chirurgiczną, która ostatecznie umożliwiła dekaniulację pacjentki.