Prace oryginalneZakażenie wirusem opryszczki pospolitej – badanie ankietowe dotyczące wiedzy na temat infekcji wirusem opryszczki wśród osób w wieku 18–35 lat - Biało-Wójcicka, Ewelina; Majewski, Sławomir; Łoza, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie . Opryszczka narządów płciowych jest jedną z najczęściej występujących chorób przenoszonych drogą płciową, a także najczęstszą przyczyną owrzodzeń i nadżerek w obrębie błon śluzowych okolicy genitalnej. Zakażenia wirusem opryszczki (ang. herpes simplex virus – HSV), zwłaszcza HSV-1, przenoszone drogą płciową są coraz bardziej powszechne, jednak brakuje dokładnych i aktualnych danych epidemiologicznych, zwłaszcza dotyczących zakażeń tym wirusem okolic anogenitalnych, w populacji polskiej. Bardzo ważnym problemem są zakażenia HSV w trakcie ciąży w związku z ryzykiem infekcji wewnątrzmacicznej i okołoporodowej, które zagrażają zdrowiu i życiu noworodka. Cel pracy. Uzyskanie informacji dotyczących występowania opryszczki wśród osób w okresie reprodukcyjnym oraz ocena wiedzy na temat zakażenia HSV i przenoszenia tej infekcji, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Materiał i metodyka. W badaniu brało udział 200 osób, 133 kobiety oraz 67 mężczyzn, w wieku 18–35 lat zgłaszających się do poradni dermatologicznej w pierwszej połowie 2014 r. z typowymi chorobami skóry. Do badania wykorzystano ankietę zawierającą pytania dotyczące wieku, występowania zmian o charakterze nadżerek i strupów na twarzy i narządach płciowych, rozpoznania zakażenia wirusem opryszczki wargowej oraz genitalnej, informacji przekazywanych przez personel medyczny na temat infekcji wirusem opryszczki, leczenia doustnymi lekami antywirusowymi, niebezpieczeństwa zakażenia opryszczką w trakcie ciąży i ryzyka przeniesienia wirusa HSV na płód i na noworodka. Wyniki. Wśród 200 osób biorących udział w badaniu ok. 27% podało występowanie opryszczki oraz nawracających zmian w postaci pęcherzyków i strupków na granicy błon śluzowych i skóry, a u 1,5% występowała opryszczka narządów płciowych. Tylko 12% osób było leczonych doustnymi lekami przeciwwirusowymi. Z badanej grupy 68% osób podało, że HSV jest chorobą zakaźną, a 16% twierdziło, że nie jest to choroba infekcyjna. Podobna liczba osób nie wiedziała, czy jest to choroba zakaźna. Tylko połowa osób odpowiedziała, że zakażenie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży i dla noworodków. Wśród badanych osób 86% nigdy nie uzyskało wystarczających informacji od lekarza na temat zakażenia HSV. Wnioski. Uzyskane wyniki potwierdzają brak dostatecznej wiedzy na temat zakażenia HSV i ryzyka zakażenia, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Konieczne jest dostarczenie informacji dotyczących tej infekcji pacjentom, przede wszystkim w wieku reprodukcyjnym.