Wieloogniskowa postać liszaja twardzinowego. Opis przypadku - Hadas, Ewa; Żerdzińska, Aleksandra A.; Norek, Natalia; Chlasta, Edyta; Adamusińska, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Liszaj twardzinowy ( lichen sclerosus – LS) jest przewlekłą dermatozą zapalną o nieustalonej etiologii, która lokalizuje się w obrębie skóry i błon śluzowych. W obrazie klinicznym początkowo mogą występować pojedyncze lub mnogie rozsiane plamy bądź rzadziej liszajopodobne grudki przechodzące w porcelanowobiałe wykwity zanikowe. Cel pracy . Przedstawienie trudnego diagnostycznie przypadku LS. Opis przypadku . Autorzy prezentują przypadek pacjenta z klinicznym rozpoznaniem liszaja płaskiego przerostowego w obrębie skóry dłoni i przedramion. Po przeprowadzonym badaniu histopatologicznym zweryfikowano diagnozę i rozpoznano LS. Dodatkowo stwierdzono występowanie LS w obrębie skóry powiek i prącia. Wnioski. Wydaje się, że powyższy przypadek jest interesujący ze względu na różnice w rozpoznaniu klinicznym i histopatologicznym oraz mnogą lokalizację zmian.