Problemy dotyczące fałszywie dodatnich testów laboratoryjnych podczas kwalifikacji do programu „Leczenia ciężkiej postaci łuszczycy plackowatej” na podstawie dwóch przypadków - Jaśkiewicz-Nyckowska, Dorota; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Czubek, Maria; Purzycka-Bohdan, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Podczas kwalifikowania chorych do programu „Leczenie ciężkiej postaci łuszczycy plackowatej” należy wykonać szereg badań. Nieprawidłowe wyniki wymagają poszerzenia diagnostyki i bardzo często wdrożenia odpowiedniego leczenia. Fałszywie dodatnie wyniki testów laboratoryjnych wpływają na wydłużenie procesu kwalifikacyjnego i często wykluczenie z programu lekowego. Cel pracy. Zwrócenie uwagi na potrzebę zachowania czujności podczas wykonywania badań przy kwalifikowaniu chorych do leczenia w ramach programu lekowego. Opis przypadków . U 45-letniego mężczyzny podczas kwalifikacji do leczenia biologicznego wykonano badanie przesiewowe w kierunku boreliozy. Uzyskano wynik dodatni, ale po jego zweryfikowaniu metodą Western Blot, otrzymano wynik negatywny. Badania znacznie wydłużyły kwalifikację. Podczas kwalifikowania 26-letniego pacjenta do leczenia biologicznego wykonano test QuantiFERON i otrzymano wynik dodatni. Test powtórzono w innym laboratorium, gdzie uzyskano wynik ujemny. Wnioski. Fałszywie dodatnie wyniki badań mogą skutkować pochopnym wykluczeniem z leczenia. Wymiana doświadczeń między lekarzami jest istotna w doskonaleniu kryteriów włączenia chorych do terapii biologicznej.