Fototerapia celowana - Sanga, Zonun (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
W konwencjonalnej fototerapii wykorzystuje się kabiny umożliwiające naświetlanie całego ciała lub urządzenia do naświetlania fragmentów skóry, takich jak dłonie, stopy czy okolice owłosionej skóry głowy. Z powodu wielu niedoskonałości metod konwencjonalnych wprowadzono nowe techniki fototerapii, określane jako fototerapia celowana. Należą do nich: laser ekscymerowy, system intensywnego światła pulsowego (ang. intense pulse light – IPL), terapia fotodynamiczna i inne źródła promieniowania ultrafioletowego wymagające prostej obsługi manualnej. Działanie fototerapii celowanej jest podobne do konwencjonalnej terapii UVB/UVA. Fototerapia celowana ma wiele zalet: mniejsza szansa wystąpienia działań niepożądanych, unikanie naświetlania niezajętych okolic skóry, szybsza odpowiedź na terapię i krótszy czas leczenia. Ograniczeniem terapii celowanej jest wysoki koszt takiego leczenia oraz brak możliwości stosowania na duże powierzchnie skóry. W artykule omówiono metodę terapii celowanej, mechanizmy jej działania oraz jej zalety i wady w porównaniu z konwencjonalną fototerapią.