Bomba w górę - Stamirski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2015)
W najbliższych dziesięciu latach publiczne wydatki na ochronę zdrowia wzrosną o jedną trzecią – wynika z raportu organizacji Dane i Analizy. Najbardziej prawdopodobny jest scenariusz, w którym w 2020 r. wydatki NFZ wyniosą od 73 mld zł do 80,5 mld zł, a w 2025 r. od 81 mld zł do 92,5 mld zł według wartości realnych z 2013 r.