Powikłania neurologiczne u dzieci z ostrą białaczką limfoblastyczną w trakcie leczenia a występowanie następstw neuropsychologicznych po jego zakończeniu - Faber, Karolina; Samardakiewicz, Marzena; Zawitkowska, Joanna; Zaucha-Prażmo, Agnieszka; Dudkiewicz, Ewa; Kowalczyk, Jerzy R. (Psychoonkologia, 2014)
Chemioterapeutyki stosowane w leczeniu ostrej białaczki limfoblastycznej u dzieci (ALL) mogą prowadzić do wystąpienia powikłań neurologicznych (centralnych i obwodowych). W grupie 1855 dzieci z ALL leczonych w Polsce protokołem ALL-IC 2002 u 250 (13,5%) doszło do ich wystąpienia. Celem badania była ocena związku między występowaniem powikłań neurologicznych a funkcjonowaniem neuropsychologicznym dzieci wyleczonych z ALL. Jako pilotaż przeprowadzono badania pacjentów z jednego ośrodka (Lublin). Opracowano baterię testów neuropsychologicznych, którymi przebadano 3 grupy: 1) dzieci wyleczone z ALL, u których w trakcie leczenia doszło do powikłań – grupa kliniczna (CG); 2) pacjenci w trakcie leczenia – grupa kliniczna prospektywna (PCG), 3) dzieci zdrowe dobrane wg wieku i płci (CtrG). W porównaniu ze zdrowymi dziećmi w obu grupach klinicznych stwierdzono obniżenie IQ. U dzieci wyleczonych z ALL, u których wystąpiły komplikacje neurologiczne, stwierdzono więcej specyficznych trudności neuropsychologicznych niż w pozostałych grupach. Dwoje z czworga dzieci z tej grupy miało zaburzenia o typie dysleksji. Uzyskane wyniki wymagają rozszerzenia o pacjentów leczonych w innych ośrodkach.