Problemy żywieniowe kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Pytasz, Urszula; Lewiński, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
W artykule omówiono wpływ poszczególnych składników pokarmowych na zdrowie kobiet w okresie menopauzy. Szczególną uwagę poświęcono oddziaływaniu diety na ryzyko chorób nowotworowych, a także znaczeniu związków obecnych w diecie w profilaktyce różnych chorób. Podkreślono szkodliwe skutki nieprawidłowego sposobu postępowania dietetycznego podczas redukcji masy ciała u otyłych kobiet w okresie przed- i menopauzalnym.