Metody hydrobalneologiczne we współczesnym lecznictwie - Kuliński, Włodzisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Metody hydrobalneologiczne są stosowane w leczeniu i profilaktyce od dawna. Wykorzystuje się ich bodźcowe, tj. mechaniczne, termiczne i hydrostatyczne, oddziaływanie na skórę, wyzwalające odczyn w narządach wewnętrznych i reakcje całego organizmu. Organizm poddany tym zabiegom reaguje przede wszystkim zmianami w układzie krążenia. Cel pracy : Zastosowanie metod hydrobalneologicznych we współczesnej medycynie. Materiał i metody: Analizie poddano wpływ natrysków zmiennocieplnych w leczeniu zaburzeń czynnościowych układu krążenia przy wykorzystaniu nieinwazyjnych metod diagnostyki funkcji autonomicznego układu nerwowego na podstawie analizy zmienności rytmu zatokowego. Obserwowano wpływ natrysków na czynność serca i ciśnienie tętnicze u 50 chorych z nadciśnieniem tętniczym pierwszego stopnia. Przeprowadzono również za pomocą oceny radioelektrokardiograficznej badanie wpływu masażu podwodnego i kąpieli kwasowęglowej na stan układu krążenia u chorych korzystających z tych zabiegów z powodu dystonii neurowegetatywnej. Wyniki : Natryski zmiennocieplne doskonale modulują stan napięcia w obrębie autonomicznego układu nerwowego i powodują zwiększenie napięcia jego części przywspółczulnej. Masaż podwodny jest zabiegiem łagodnym i nie powoduje istotnych zmian w czynności serca i zapisie radioelektrokardiograficznym. Kąpiel kwasowęglowa obniża pobudliwość autonomicznego układu nerwowego. Wnioski : Możliwa jest regulacja czynności autonomicznego układu nerwowego z zastosowaniem wybranych metod hydrobalneologicznych i oddziaływanie w ten sposób na poziom czynnościowy organizmu, tak aby był on najbardziej odpowiedni dla wymagań stawianych przez środowisko wewnętrzne i zewnętrzne.