Wpływ terapii integracji sensorycznej na funkcje motoryki dużej u dzieci po prenatalnej ekspozycji na alkohol - Wilczyński, Jacek; Zawada, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : W Polsce stwierdza się rocznie 900 przypadków pełnoobjawowego alkoholowego zespołu płodowego u noworodków, natomiast u 9 tys. dzieci występowanie niektórych jego objawów. Cel pracy : Analiza wpływu terapii integracji sensorycznej na funkcje motoryki dużej u dzieci po prenatalnej ekspozycji na alkohol. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono u 20 dzieci w wieku 4–5 lat z informacją z wywiadu o prenatalnej ekspozycji na alkohol. Wykonano 12 prób z obserwacji klinicznej wg Ayres: palec do nosa, kokontrakcja, pozycja wyprostna na brzuchu, pozycja zgięciowa na plecach, asymetryczny toniczny odruch szyi (ATOS), symetryczny toniczny odruch szyi (STOS), napięcie mięśni, test Schildera, równowaga dynamiczna, równowaga statyczna, niepewność grawitacyjna, stabilizacja tułowia. Program terapeutyczny obejmował: normalizację układu przedsionkowego i proprioceptywnego, normalizację układu dotykowego, wzmacnianie napięcia mięśniowego, rozwój planowania ruchu, rozwój sprawności okoruchowej, rozwój koordynacji ruchowej, terapię ręki, integrację ATOS, STOS, rozwój lokomocji i funkcji równoważnych, podnoszenie sprawności motoryki dużej i małej. Wyniki i wnioski : Stwierdzono wysoką skuteczność terapii integracji sensorycznej u dzieci po prenatalnej ekspozycji na alkohol. Pozytywne efekty leczenia wykazano dla testów: palec do nosa, w pozycji wyprostnej na brzuchu, w pozycji zgięciowej na plecach, ATOS, STOS, Schildera. Potwierdzono również pozytywny wpływ terapii na równowagę dynamiczną, równowagę statyczną, niepewność grawitacyjną i stabilizację tułowia. Jedynie w teście na kokontrakcję i napięcie mięśni nie wykazano skuteczności terapii integracji sensorycznej. Analiza pozycji a-Cronbacha wykazała bardzo dużą rzetelność zastosowanych testów zarówno przed terapią, jak i po niej.