Zakłady pracy chronionej w ocenie zatrudnionych w nich osób niepełnosprawnych - Czerwiak, Grażyna M.; Trela, Roman (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Niepełnosprawność jest pojęciem o zróżnicowanym wymiarze, związanym z ograniczeniami funkcjonalnymi jednostki i/lub środowiska. Z jednej strony postęp naukowo-techniczny zwiększa szansę aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych ruchowo, zmienia się charakter zatrudnienia – z pracy fizycznej na intelektualną, a z drugiej praca umysłowa wymaga wysokich kwalifikacji zawodowych. Cel pracy: Celem badań było poznanie specyfiki zatrudnienia w zakładach pracy chronionej. Motywem badawczym było założenie, że proces rehabilitacji osoby niepełnosprawnej dokonuje się w złożonym systemie społecznym. Materiał i metody : Sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem ankiety własnej przeprowadzono w listopadzie i grudniu 2013 r. wśród 108 osób niepełnosprawnych zatrudnionych w zakładach pracy chronionej województwa świętokrzyskiego. Wynik i: Najczęstszą przyczyną niepełnosprawności wśród badanych były choroby narządu ruchu, następnie choroby neurologiczne, układu oddechowego i krążenia. Przeszkodą w nawiązywaniu kontaktów interpersonalnych był lęk przed negatywną postawą otoczenia, deficyt wiedzy o niepełnosprawności, bariery architektoniczne, wygląd zewnętrzny. Niepełnosprawni oczekiwali wsparcia ekonomicznego i informacyjnego. Wnioski : Aktywność zawodowa osób niepełnosprawnych zależy nie tylko od oferty zatrudnienia na rynku pracy, lecz także od wykształcenia, wieku kandydata i stopnia jego niepełnosprawności. Zakłady pracy chronionej wzmacniają poczucie bezpieczeństwa ekonomicznego i więzi społecznych, natomiast praca jest szczególnie cenioną wartością w tej populacji.