Wpływ ergonomii warunków pracy na występowanie bólów kręgosłupa w odcinku szyjnym u stomatologów - Płocki, Jędrzej; Pikuła, Dominik; Banaś, Joanna; Kotela, Andrzej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Problem zagrożeń zdrowotnych, które wynikają ze sposobu wykonywania zawodu stomatologa, dotyczy m.in. odcinka szyjnego kręgosłupa. Kręgosłup szyjny jest przeciążony ze względu na pozycję przyjmowaną przy pracy, a stopień przeciążenia zależy także od techniki, w której pracuje lekarz stomatolog, warunków ergonomicznych, umiejętności adaptacji pacjenta oraz kooperacji z asystą lub asystami. Cel pracy : Uzyskanie odpowiedzi na postawione pytania badawcze: czy stomatolodzy posiadają wiedzę na temat zasad ergonomii, czy istnieje związek między stażem pracy a bólem kręgosłupa szyjnego, wiekiem a techniką pracy, czasem pracy w ciągu tygodnia a bólem w odcinku szyjnym kręgosłupa, czy dentyści przywiązują wagę do profilaktyki schorzeń narządu ruchu. Materiał i metody : Materiał badany stanowiło 52 lekarzy stomatologów, w tym 33 kobiety (63,5%) oraz 19 mężczyzn (36,5%). W badaniu wykorzystano anonimową ankietę własną, skalę wizualno-analogową, zmodyfikowany kwestionariusz Laitinena oraz metody statystyki opisowej (test niezależności χ 2 Pearsona). Wyniki: Lekarze mają wiedzę na temat ergonomii pracy. Ponad 60% respondentów posiada nowoczesne urządzenia, regulowane elektrycznie, a technika pracy zależy od wieku stomatologów. Istnieje zależność między bólem kręgosłupa szyjnego a stażem pracy w zawodzie (p = 0,01122). Według dentystów (48,1%) ból w odcinku szyjnym kręgosłupa spowodowany jest przez długotrwałe utrzymywanie statycznej postawy ciała, a ćwiczenia kinezyterapeutyczne łagodzą te dolegliwości u 23,1% badanych. Wnioski : Mimo stosowania zasad ergonomii pracy stomatolodzy są narażeni na występowanie bólów kręgosłupa w odcinku szyjnym.