Stosowanie leków dostępnych bez recepty przez osoby dorosłe oraz ocena wpływu reklamy na konsumentów - Szpringer, Monika; Olędzka, Marzena; Kosecka, Justyna; Sobczyk, Bogumił; Grabowska, Paulina (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie: Krajowy rynek farmaceutyczny w ostatnich latach notuje wzrost zapotrzebowania na produkty z kategorii leków dostępnych bez recepty (OTC). Stosowanie tych leków wiąże się z samoleczeniem w celu złagodzenia pierwszych objawów przeziębienia i grypy, różnego pochodzenia bólu, a także problemów ze snem i objawów stresu. Przyczynia się do tego wszechobecna reklama leków OTC w środkach masowego przekazu. Niestety ze względu na stosowane techniki marketingowe reklamy leków OTC nie są w stanie zapewnić odbiorcom przekazu obiektywnych informacji na temat konkretnego produktu. Cel pracy : Poznanie opinii badanych dotyczących stosowania leków OTC oraz ocena wpływu reklamy na zapotrzebowanie konsumentów. Materiał i metody : Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, w ramach którego wykorzystano technikę ankietowania. Na potrzeby tego badania skonstruowano autorski kwestionariusz ankiety. Badaniem objęto ogółem 114 osób w wieku 18–66 lat. Wyniki: Spośród leków OTC badani najczęściej stosowali leki przeciwbólowe oraz leki na objawy przeziębienia i grypy (68,33% kobiet i 59,09% mężczyzn). Głównymi miejscami zakupu leków były apteka oraz sklepy spożywcze. Wnioski : Stosowanie leków OTC jest zjawiskiem powszechnym zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że reklama wywiera duży wpływ na odbiorców i przyczynia się do zwiększonej konsumpcji leków OTC.