Problemy medyczne i psychologiczne w diagnozowaniu i leczeniu pacjentki z przewlekłym zespołem wieloobjawowego bólu miejscowego - Ortenburger, Dorota E.; Szerla, Małgorzata K. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Celem pracy jest przedstawienie problemów medycznych i psychologicznych pacjentki z wieloobjawowym bólem miejscowym kończyny dolnej. Przeanalizowano postępowanie, jakiemu była poddana pacjentka w trakcie diagnozy i leczenia. Praca zawiera opis objawów somatycznych i emocjonalnych, problemów socjalno-społecznych oraz trudności w diagnozowaniu i leczeniu 42-letniej kobiety, która po okresie konsultacji w różnych placówkach medycznych zgłosiła się do poradni leczenia bólu. Wśród wielu objawów skoncentrowano się na opisie takich problemów, jak nieproporcjonalnie do pierwotnego bodźca silny ból oraz cierpienie z powodu narastającego poczucia niesprawności. Dane dotyczące stanu psychiczno-emocjonalnego pochodziły z wywiadu semistrukturalnego, pomiaru psychologicznych przejawów nadaktywności głębokiego układu limbicznego w opracowaniu D. Amena. Z bólem nieproporcjonalnym do zdarzenia zapoczątkowującego współwystępowały objawy z kilku kategorii, w tym objawy troficzne (zmiany skórne), zmiany w zakresie czucia, zmniejszenie ruchomości. Ze względu na złożony charakter oraz fakt, że towarzyszące zaburzenia są trudne do leczenia, uzasadniona jest wielodyscyplinarna terapia.