Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet ciężarnych a przebieg ciąży i wskaźniki urodzeniowe noworodków - Suliga, Edyta (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Sposób żywienia i stan odżywienia przyszłych matek mają istotny wpływ nie tylko na przebieg ciąży i rozwój płodu, lecz także na zdrowie ich dzieci w kolejnych latach życia. Celem pracy była analiza zależności między sposobem żywienia i stanem odżywienia kobiet ciężarnych a przebiegiem ciąży i wskaźnikami urodzeniowymi noworodków na podstawie przeglądu piśmiennictwa. W pracy omówiono żywieniowe czynniki ryzyka porodu przedwczesnego, cukrzycy ciążowej, preeklampsji, małej masy urodzeniowej i małej masy w stosunku do wieku płodowego oraz makrosomii i dużej masy w stosunku do wieku płodowego. W analizie wykorzystano dane dotyczące spożycia poszczególnych produktów, grup produktów oraz wzorów żywieniowych bez uwzględniania suplementacji.