Podsumowanie pracy Zespołu do spraw opieki paliatywnej i hospicyjnej (sierpień 2011 r. – czerwiec 2012 r.) - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz; Łuczak, Jacek; Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra; Krajnik, Małgorzata; Orońska, Anna; Pakosz, Artur; Pokropska, Wiesława; Pyszkowska, Jadwiga; Stachowiak, Andrzej; de Walden-Gałuszko, Krystyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Zarządzeniem Ministra Zdrowia w 2011 r. został powołany Zespół do spraw opieki paliatywnej i hospicyjnej. Zadaniem Zespołu było opracowanie propozycji zmian w zakresie opieki paliatywnej i hospicyjnej w Polsce, w szczególności zaś rozwiązań dotyczących struktury i organizacji opieki paliatywnej i hospicyjnej oraz poprawy jej jakości i stanu zasobów. Ważnymi propozycjami przedstawionymi przez Zespół są wprowadzenie do świadczeń gwarantowanych z zakresu opieki paliatywnej i hospicyjnej finansowanych ze środków publicznych ośrodka opieki dziennej oraz rozszerzenie listy upoważnionych do objęcia opieką o pacjentów z niewydolnością nerek zdyskwalifikowanych z dializoterapii oraz pacjentów z silnym i bardzo silnym bólem przewlekłym w przebiegu chorób przewlekłych postępujących. Spośród wielu rekomendacji nowatorską propozycją jest zmiana organizacji i sposobu finansowania poradni medycyny paliatywnej i przekształcenie jej w poradnię medycyny paliatywnej i leczenia wspomagającego. Dokumentami, które powinny być upowszechnione, są karty kwalifikacji do objęcia opieką paliatywną dla dorosłych i dzieci. Zespół postulował także zwiększenie nakładów na opieką paliatywną.