Wiedza pielęgniarek na temat aktualnych wytycznych leczenia bólu w chorobie nowotworowej - Wrona, Barbara; Janecki, Marcin; Fimiarz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Celem pracy było poznanie poziomu wiedzy pielęgniarek w zakresie leczenia przeciwbólowego u chorych na nowotwór oraz sprawdzenie, czy istnieją znaczące różnice w znajomości tego tematu pomiędzy pielęgniarkami zatrudnionymi na oddziałach onkologicznych i nieonkologicznych. Do określenia wiedzy pielęgniarek z zakresu aktualnych wytycznych leczenia przeciwbólowego u chorych na nowotwór posłużono się kwestionariuszem ankiety zawierającym 17 pytań. Łącznie w badaniu wzięły udział 74 osoby, które dla potrzeb pracy podzielono na dwie grupy: pielęgniarek onkologicznych i pielęgniarek nieonkologicznych. Udział w badaniu był anonimowy i dobrowolny. Poziom wiedzy pielęgniarek z zakresu aktualnych wytycznych leczenia bólu w chorobie nowotworowej można uznać za zadowalający, szczególnie w zakresie zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia i znajomości działań niepożądanych leków opioidowych. Różnice w wiedzy pomiędzy pielęgniarkami zatrudnionymi na oddziałach onkologicznych i nieonkologicznych ujawniają się w odpowiedziach na pytania dotyczące wiedzy specjalistycznej – znajomości leków adjuwantowych czy niefarmakologicznych metod leczenia bólu. Badane za największą trudność w skutecznym leczeniu bólu u chorych onkologicznie uznały niewłaściwą ocenę bólu. Pielęgniarki widzą potrzebę dodatkowych szkoleń z zakresu aktualnych wytycznych leczenia bólu w chorobie nowotworowej. Nieustanne włączanie do specjalistycznych programów nauczania zasad oceny i monitorowania bólu przyczynia się do lepszego przewidywania przez pielęgniarki potrzeb pacjenta cierpiącego z powodu bólu w chorobie nowotworowej.