Leczenie bólu nowotworowego z komponentem neuropatycznym za pomocą przezskórnej buprenorfiny – opis trzech przypadków klinicznych - Janecki, Marcin; Pakosz, Artur (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Ból jest jednym z najczęściej występujących objawów u osób z zaawansowaną lub rozsianą chorobą nowotworową, w negatywny sposób wpływającym na jakość życia. Mimo że opioidy stanowią podstawową linię leczenia bólu o średnim i silnym natężeniu, nadal liczna grupa chorych cierpi z powodu jego złej kontroli. Jedną z przyczyn może być występowanie neuropatycznego komponentu bólu nowotworowego. Wprowadzenie do leczenia stosowanej przezskórnie buprenorfiny w 2001 r. przywróciło zainteresowanie tym lekiem w terapii przewlekłego bólu nowotworowego o średnim i silnym natężeniu. Jej skuteczność i dobrą tolerancję, w tym w leczeniu bólu neuropatycznego, potwierdzono w badaniach klinicznych. W pracy przedstawiono trzy przypadki kliniczne pacjentek z chorobą nowotworową cierpiących z powodu bólu przewlekłego z możliwym komponentem neuropatycznym, u których w leczeniu zastosowano przezskórną buprenorfinę. We wszystkich opisanych przypadkach lek ten okazał się bardzo skuteczny w kontrolowaniu bólu. Dodatkowo powodował niewiele działań niepożądanych i był dobrze tolerowany przez osoby w podeszłym wieku.