CARDIAC SURGERYEvaluation of brain lesions in patients after coronary artery bypass grafting using MRI with the emphasis on susceptibility-weighted imaging - Michałowska, Ilona; Furmanek, Mariusz Ireneusz; Smaga, Elżbieta; Juraszyński, Zbigniew; Zieliński, Tomasz; Chełstowska, Sylwia; Kuśmierczyk, Mariusz; Szpakowski, Eugeniusz; Mierzyńska, Anna; Walecki, Jerzy Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp : Pacjenci poddawani zabiegowi pomostowania tętnic wieńcowych ( coronary artery bypass grafting – CABG) narażeni są na powikłania w postaci udarów i zaburzeń neuropoznawczych. Celem pracy była ocena częstości i rodzaju zmian występujących w mózgowiu u pacjentów po operacji pomostowania tętnic wieńcowych wykrytych w badaniach rezonansu magnetycznego (RM), ze szczególnym uwzględnieniem obrazowania SWI ( susceptibility-weighted imaging ), oraz porównanie zmian w ośrodkowym układzie nerwowym u pacjentów operowanych z użyciem krążenia ( on-pump CABG) i bez krążenia pozaustrojowego (off-pump CABG). Materiał i metody: Analizie poddano 51 pacjentów (43 mężczyzn, średnia wieku 63,12 roku). Badania RM oraz neurologiczne wykonywane były przed operacją, 6–20 dni i 6 miesięcy po operacji. Wyniki: U 15 (29,4%) pacjentów przeprowadzono operację on-pump CABG, u 36 (70.6%) off-pump CABG. W badaniach RM wykonanych po operacji u 12 (23,5%) pacjentów wykryto nowe ogniska; u 4 pacjentów były to ogniska niedokrwienne [widoczne w DWI ( diffusion-weighted imaging )], u 6 zmiany widoczne w SWI, u 1 pacjenta zarówno w DWI, jak i SWI. Udar krwotoczny wystąpił u 1 pacjenta. U 60% pacjentów operowanych on-pump CABG stwierdzono zmiany w mózgu (vs 8,3% w grupie operowanej off-pump CABG), p < 0,0001; zmiany te częściej były mnogie (p < 0,0013) oraz zlokalizowane podnamiotowo (p < 0,0218). Zmiany widoczne w SWI występowały wyłącznie u pacjentów operowanych on-pump CABG (p = 0,00005). U wszystkich pacjentów (z wyjątkiem pacjenta z udarem) zmiany wykryte w MR były nieme klinicznie. Wnioski : Zastosowanie obrazowania SWI pozwala na wykrycie zmian w mózgu powstałych po CABG niewidocznych w innych sekwencjach. Operacja on-pump CABG wiąże się z większym ryzykiem niemego klinicznie uszkodzenia mózgu w porównaniu z operacją off-pump CABG.