Badanie aktywności wybranych proteaz lizosomalnych płytek krwi u chorych na atopowe zapalenie skóry - Kaszuba, Aleksandra; Perliński, Jacek; Kozłowska, Magdalena; Zaczyńska-Janeczko, Julita; Kusiba-Charaziak, Agata; Kaszuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W pracy prześledzono aktywność hydrolaz lizosomalnych płytek krwi. Oznaczano katepsynę G, B, D oraz katepsyny tiolowe. Wyniki badań poddano ocenie statystycznej. Przebadano 67 chorych na AZS i 30 osób klinicznie zdrowych. Pacjentów podzielono na 2 grupy, w zależności od nasilenia objawów klinicznych (SCORAD). Badane aktywności enzymatyczne w obu grupach różniły się znamiennie statystycznie. U chorych ze znacznym stopniem nasilenia procesu chorobowego (SCORAD powyżej 40) charakterystyczny był spadek katepsyny G z jednocześnie obserwowanym wzrostem aktywności katepsyny D i B. Aktywność tych enzymów może stanowić wskaźnik stopnia ciężkości AZS. Sugeruje się, że defekt procesu syntezy i aktywacji enzymów lizosomalnych może być jedną z przyczyn powstawania i rozwoju AZS. Etiopatogeneza atopowego zapalenia skóry, pomimo wielokierunkowych badań, nie została dotychczas wyjaśniona. W wielu badaniach podkreśla się rolę lizosomalnych enzymów hydrolitycznych płytek krwi w przebiegu przewlekłych procesów zapalnych, do których należy także AZS. Współczesne metody leczenia AZS powinny uwzględniać mechanizmy związane ze stabilizacją błon lizosomalnych płytek krwi.