HEART AND LUNG FAILURE, TRANSPLANTOLOGYThe role of statins in patients after heart transplantation - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Szczurek, Wioletta; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Liczne badania wykazały, że leczenie statynami rozpoczęte we wczesnym okresie po transplantacji serca poprawia rokowanie wczesne i odległe, prowadzi do zmniejszenia częstości występowania waskulopatii przeszczepionego serca, epizodów odrzucania przeszczepionego narządu oraz znamiennie rzadszego rozwoju nowotworów w tej populacji pacjentów. Molekularne mechanizmy odpowiedzialne za korzystne działanie statyn u pacjentów po transplantacji serca są złożone: poza działaniem hipolipemicznym skuteczność statyn związana jest z ich właściwościami plejotropowymi. Wykazano, że statyny mają działanie protekcyjne i terapeutyczne w odniesieniu do nowotworów, ponieważ działają antyproliferacyjnie, proapoptotycznie i hamują angiogenezę. Ponadto leki te zmniejszają liczbę krążących monocytów, przez co hamują wydzielanie cytokin prozapalnych, czynników wzrostowych, cząstek adhezyjnych, hemokin i metaloprotein macierzy pozakomórkowej i w konsekwencji przyczyniają się do hamowania procesu przewlekłego odrzucania oraz powstawania waskulopatii przeszczepionego serca. Z wymienionych powodów statyny powinny być stosowane jako element standardowej terapii u chorych po transplantacji serca.