CASE REPORTSEpicardial dissection may solve the problem of saphenous vein graft length - Cingoz, Faruk (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W niektórych przypadkach pomostowania aortalno-wieńcowego długość przeszczepianej żyły odpiszczelowej może być niewystarczająca. Jeśli długość przeszczepu jest niewystarczająca, można wykonać dysekcję osierdzia i tkanki tłuszczowej, aby uwolnić uciśnięty przeszczep żyły odpiszczelowej, szczególnie w przypadku pomostowania prawej tętnicy wieńcowej.