CASE REPORTSPenetrating thoracic injuries – treatment of two patients after suicide attempts - Greberski, Krzysztof; Bugajski, Paweł; Rzymski, Stanisław; Jarząbek, Radosław; Olczak, Bogumił; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Rany klatki piersiowej powstają najczęściej na skutek obrażeń penetrujących lub tępych. Podstawowym sposobem terapii jest leczenie operacyjne. W pracy opisano 2 przypadki ran kłutych klatki piersiowej. Leczeniu poddano mężczyzn po próbach samobójczych. Pierwszy opis dotyczy 29-letniego pacjenta przywiezionego do szpitala z wciąż tkwiącym w klatce piersiowej nożem, który nie uszkodził ważnych struktur, mimo że penetrował śródpiersie aż do wyrostka poprzecznego lewego kręgu Th5. Postępowanie ograniczone do ewakuacji narzędzia pozwoliło uzyskać dobry efekt i wypisać pacjenta w stanie dobrym z oddziału intensywnej opieki medycznej (OIOM). W drugim przypadku pacjent samodzielnie przybył do szpitala; pierwotnie nie ujawnił powodu rany klatki piersiowej, ale w obliczu pogarszającego się stanu zgłosił głębokie wniknięcie noża do śródpiersia. W tym przypadku konieczna była sternotomia i zaopatrzenie krwawiących struktur: pnia płucnego i tętnicy piersiowej wewnętrznej. Po zakończonym leczeniu pacjenta w stanie dobrym wypisano z OIOM. Postępowanie w opisanych sytuacjach bezpośredniego zagrożenia życia wypracowane przez multidyscyplinarny zespół konsultantów jednostki pozwoliło wybrać najlepszą metodę leczenia i zakończyć terapię sukcesem.