CASE REPORTSBenign intramural schwannoma of the esophagus – case report - Kozak, Katarzyna; Kowalczyk, Mateusz; Jesionek-Kupnicka, Dorota; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Nerwiaki osłonkowe rzadko umiejscawiają się śródściennie w przełyku. Kobieta, 37 lat, była diagnozowana z powodu zaburzeń w połykaniu. Tomografia komputerowa klatki piersiowej wykazała śródścienny, owalny guz górnego piersiowego odcinka przełyku. Biopsja guza techniką ultrasonografii endoskopowej nie pozwoliła na postawienie diagnozy. U pacjentki wykonano prawostronną torakotomię z enukleacją masy patologicznej ze ściany przełyku. Badanie histopatologiczne z zastosowaniem immunohistochemii wykazało łagodnego nerwiaka osłonkowego ściany przełyku.