Atopowe testy płatkowe jako kolejne kryterium rozpoznawania atopowego zapalenia skóry - Samochocki, Zbigniew; Owczarek, Witold; Zabielski, Stanisław (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Złożony patomechanizm zmian skórnych w przebiegu atopowego zapalenia skóry (AZS) jest przyczyną odmiennego obrazu klinicznego i częstych trudności rozpoznawczych. Celem pracy była ocena przydatności atopowych testów płatkowych (APT) przeprowadzonych z alergenami powietrznopochodnymi w rozpoznaniu AZS. Badaniami objęto 115 dorosłych chorych na AZS. Grupę kontrolną stanowiło 98 zdrowych ochotników dobranych odpowiednio pod względem wieku i płci. U wszystkich wykonano APT z alergenem sierści kota, pyłku brzozy, mieszaniny roztoczy kurzu domowego i pyłków 5 traw. Wyniki poddano analizie statystycznej. U 62/115 (53,9%) chorych stwierdzono co najmniej jeden dodatni odczyn na badane alergeny. W grupie kontrolnej odsetek ten wynosił 6,2, a różnica była statystycznie istotna (p<0,001). Najczęściej stwierdzano nadwrażliwość na roztocza kurzu domowego – 45,2%, pyłek brzozy – 32,2%, pyłki traw 22,6% i sierść kota – 15,7%. W grupie kontrolnej dodatnie wyniki obserwowano tylko na alergeny roztoczy kurzu domowego (p<0,001). Tylko na 1 alergen reagowało 43,5% chorych, u pozostałych 56,5% stwierdzono alergię wieloważną na 2–4 alergeny. Swoistość wykonanych testów w stosunku do badanych alergenów wynosiła ponad 75%, podczas gdy czułość wahała się od 18 do 66%. Wnioski: 1. APT, które cechują się znaczną swoistością potwierdzają rolę wieloważnej nadwrażliwości kontaktowej na alergeny powietrznopochodne w rozwoju choroby; 2. dodatnie wyniki APT z alergenami powietrznopochodnymi jako cecha występująca u większości chorych, mogą stanowić dodatkowe kryterium rozpoznawania alergicznego typu AZS.