Analiza przyczyn przyjęcia oraz przebiegu hospitalizacji w jednostce stacjonarnej opieki paliatywnej na podstawie hospitalizacji na Oddziale Medycyny Paliatywnej Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM w Łodzi w latach 2012–2013 - Zasowska-Nowak, Anna; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Wstęp: Oddział medycyny paliatywnej zapewnia pacjentom świadczenia medyczne wynikające z choroby podstawowej, a także związane z chorobami współistniejącymi. Częstość występowania chorób przewlekłych i nowotworowych wzrasta wraz z wiekiem, a ich współistnienie może być przyczyną przedłużających się hospitalizacji oraz zwiększania ich kosztów. Cel pracy: Analiza rodzaju i częstości występowania chorób nowotworowych i schorzeń współistniejących, wskazań do hospitalizacji i jej przebiegu, określenie potrzeb w zakresie konsultacji specjalistycznych oraz struktury wiekowej pacjentów jednostki stacjonarnej opieki paliatywnej. Materiał i metody: Retrospektywną analizą objęto dane uzyskane z dokumentacji medycznej wszystkich chorych (n = 348) hospitalizowanych na Oddziale Medycyny Paliatywnej Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM w Łodzi w latach 2012–2013. Wyniki : U 99,4% pacjentów wskazaniem do hospitalizacji była choroba nowotworowa, najczęściej przewodu pokarmowego (30,5%) oraz układu oddechowego (17,0%). Dwieście czterdzieści osób (69%) miało więcej niż 65 lat. Pacjenci zgłaszali 1–10 schorzeń współistniejących (średnio 2 ±2), wśród których dominowało nadciśnienie tętnicze (35,9%), choroba niedokrwienna serca (23,9%) i cukrzyca typu 2 (18,7%). Liczba chorób przewlekłych korelowała pozytywnie z wiekiem (r = 0,4, p < 0,001). Średni czas hospitalizacji wynosił 16,7 ±16,6 dnia. Nowotwór złośliwy mózgu, płeć żeńska oraz wiek ≥ 65. roku życia były czynnikami ryzyka hospitalizacji dłuższej niż 28 dni (p < 0,05). Wnioski: Wśród pacjentów hospitalizowanych na oddziale medycyny paliatywnej przeważały osoby w wieku powyżej 65 lat, u których częściej występowały choroby przewlekłe, a ich liczba była wyższa niż w młodszej grupie wiekowej. Podeszły wiek jest czynnikiem ryzyka przedłużającej się hospitalizacji. Wycena kosztów leczenia w opiece paliatywnej powinna uwzględniać konieczność leczenia schorzeń współistniejących, przeprowadzenia specjalistycznych konsultacji i wykonywanie badań dodatkowych.