Ocena jakości życia opiekunów domowych pacjentów z chorobą nowotworową z wykorzystaniem kwestionariusza Caregiver Quality of Life-Cancer - Gawlik, Marta; Kurpas, Donata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Wstęp : Kwestionariusz Caregiver Quality of Life-Cancer (CQOL-C) jest narzędziem badawczym służącym do oceny jakości życia opiekunów domowych pacjentów z chorobą nowotworową. Kwestionariusz ocenia jakość życia na czterech płaszczyznach funkcjonowania opiekuna: fizycznej, emocjonalnej, społecznej oraz ekonomicznej. Badanie określa poziom nasilenia zespołu wypalenia opiekuna, zakłócenie równowagi psychicznej oraz adaptację do choroby członka rodziny. W Polsce nie ma dostępnego narzędzia badawczego, które mogłoby być zastosowane do oceny jakości życia opiekunów domowych w wyżej wymienionych aspektach. Cel pracy : Ocena wiarygodności walidowanego kwestionariusza CQOL-C stosowanego do oceny jakości życia opiekunów domowych pacjentów z chorobą nowotworową. Materiał i metody : Badanie zostało przeprowadzone wśród 59 opiekunów domowych, sprawujących opiekę nad osobą z chorobą nowotworową na terenie województwa opolskiego oraz łódzkiego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz CQOL-C, składający się z 35 pytań. Analizy rzetelności walidowanego kwestionariusza dokonano, określając wartość  Cronbacha. Korelacje między zmiennymi zbadano za pomocą współczynnika korelacji rang Spearmana. Wyniki : Współczynnik rzetelności kwestionariusza  Cronbacha wyniósł ogółem 0,882. Dla domeny dotyczącej funkcjonowania psychosomatycznego wyniósł on 0,883, adaptacji do choroby członka rodziny – 0,734, a sytuacji ekonomicznej – 0,913. Im niższy wiek opiekuna, tym wyższy wynik uzyskany w domenie funkcjonowania psychosomatycznego. Małżonkowie stanowią największy odsetek osób o niskim poziomie jakości życia w domenie adaptacji do choroby członka rodziny. Wnioski : Walidowana wersja kwestionariusza CQOL-C jest wiarygodnym narzędziem, które może być stosowane w Polsce do oceny jakości życia opiekunów domowych pacjentów z chorobą nowotworową. Wyniki kwestionariusza wskazują, że wiek, poziom wykształcenia oraz stopień pokrewieństwa mają istotny wpływ na ocenę jakości życia w grupie opiekunów.