Zastosowanie doustnego roztworu oksykodonu w opiece paliatywnej – wybrane sytuacje kliniczne - Modlińska, Aleksandra; Gruchała, Paulina (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Opieka paliatywna ma na celu osiągnięcie możliwie najlepszej jakości życia pacjentów nieuleczalnie chorych i ich rodzin. Dokładna diagnoza i leczenie bólu są konieczne do osiągnięcia tych założeń. Istotny jest staranny dobór odpowiedniego leku i drogi jego podawania, aby zwiększyć prawdopodobieństwo skutecznego leczenia. Istnieje jednak nadal wiele złożonych i nierozwiązanych problemów. Wyzwaniem pozostają m.in. ból neuropatyczny i/lub przebijający, prawidłowe podawanie leków doustnych u chorych z zaburzeniami połykania, nietolerowane działania niepożądane. Najwygodniejsza i najczęściej wykorzystywana pozostaje doustna droga podawania leków. W leczeniu bólu nowotworowego jednym z najbardziej popularnych opioidów stał się oksykodon. Winien być wartą rozważenia, atrakcyjną opcją terapeutyczną ze względu na skuteczność w leczeniu bólu nocyceptywnego i neuropatycznego z możliwością wyboru alternatywnej formy podawania, jaką jest roztwór doustny leku.