Prace specjalneWytyczne EAACI/GA2LEN/EDF/WAO dotyczące definicji, klasyfikacji, rozpoznawania i leczenia pokrzywki: weryfikacja z 2013 roku z poprawkami - Zuberbier, T.; Aberer, W.; Asero, R.; Bindslev-Jensen, C.; Brzoza, Z.; Canonica, G.W.; Church, M.K.; Ensina, L.F.; Giménez-Arnau, A.; Godse, K.; Gonçalo, M.; Grattan, C.; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Niniejsze wytyczne są wynikiem systematycznego przeglądu piśmiennictwa przeprowadzonego na podstawie metodologii GRADE (ang. Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation ) oraz dyskusji przeprowadzonych w trakcie konferencji dotyczącej pokrzywki, która odbyła się 28 i 29 listopada 2012 roku w Berlinie. Konferencja ta była wspólną inicjatywą kilku organizacji [ang. Dermatology Section of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), EU-funded network of excellence, Global Allergy and Asthma European Network (GA2LEN), European Dermatology Forum (EDF), World Allergy Organization (WAO)] i udział w niej wzięli delegaci z 21 towarzystw zarówno krajowych, jak i międzynarodowych. Pokrzywka jest często rozpoznawaną jednostką chorobową rozwijającą się przy dominującym udziale komórek tucznych, która klinicznie objawia się występowaniem bąbli pokrzywkowych, obrzęku naczynioruchowego lub współistnieniem obu typów objawów skórnych. Ryzyko wystąpienia klinicznych objawów pokrzywki ostrej w ciągu życia w populacji ogólnej szacuje się na około 20%. Przewlekła pokrzywka spontaniczna oraz inne odmiany pokrzywki przewlekłej nie tylko obniżają jakość życia pacjenta, lecz także wpływają na poziom funkcjonowania w pracy czy szkole i z tego powodu należy je zaliczyć do grupy ciężkich chorób alergicznych. Niniejsze wytyczne zawierają definicję oraz klasyfikację pokrzywek, uwzględniając postęp, który się ostatnio dokonał w zakresie identyfikacji przyczyn, czynników wyzwalających oraz patomechanizmów zaangażowanych w rozwój objawów klinicznych choroby. Dodatkowo przedstawiają oparte na wiarygodnych dowodach naukowo-badawczych zasady postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w różnych podtypach pokrzywek. Niniejsze wytyczne zostały zaakceptowane przez Europejską Unię Lekarzy Specjalistów (ang. Euro-pean Union of Medical Specialists – UEMS).