Waga zgody pacjenta - Pastewka, Michał (Menedżer Zdrowia, 2015)
W dzisiejszym stanie prawnym nie budzi wątpliwości fakt, że zgoda pacjenta jest co do zasady warunkiem koniecznym legalności każdego zabiegu medycznego lub badania diagnostycznego. Lekarz powinien mieć jednak świadomość, że samo stosowanie formularzy zgody pacjenta nie ochroni go przed przegraną w ewentualnym procesie.