Jak rozwija się rak - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2015)
Biurokracja jest często porównywana z rakiem: gdy już raz zaistnieje, rozwija się w sposób niekontrolowany i jest trudna do opanowania. Pasożytuje na zdrowym ciele społeczeństwa i wysysa z niego życiodajne soki. W Polsce liczba urzędników wszystkich szczebli stale rośnie, w ostatnich latach szczególnie dynamicznie.