Poszukiwania masowych grobów żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych zamordowanych we wrześniu 1946 r. na Opolszczyźnie – wyniki badań sądowo-medycznych - Szleszkowski, Łukasz; Thannhäuser, Agata; Szwagrzyk, Krzysztof; Jurek, Tomasz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
Cel pracy: Identyfikacja i ocena sądowo-lekarsko-antropologiczna szczątków żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, zamordowanych przez Urząd Bezpieczeństwa we wrześniu 1946 r. na Opolszczyźnie, zlokalizowanych podczas prowadzonych przez Instytut Pamięci Narodowej poszukiwań masowych grobów ofiar reżimu komunistycznego. Materiał i metody: W czerwcu 2012 r. oraz w kwietniu 2013 r. na terenie polany Hubertus pomiędzy miejscowościami Barut i Dąbrówka, w prawdopodobnym miejscu likwidacji jednej z grup żołnierzy NSZ z oddziału kpt. Henryka Flame „Bartka”, podczas prac archeologicznych prowadzonych metodą odkrywkową ujawniono 41 fragmentów kości ludzkich. Ponadto w sąsiedztwie ruin dawnej posiadłości Scharfenberg, w lesie w gminie Łambinowice ujawniono zniszczony i noszący ślady późniejszej ingerencji grób masowy, zawierający szczątki przynajmniej 25 osób, przeważnie młodych mężczyzn. Dokonano sądowo-lekarsko-antropologicznych oględzin szczątków, oceny profilu biologicznego i interpretacji stwierdzonych obrażeń oraz określono minimalną liczbę osób (MNI). Wyniki: Część szczątków ujawnionych w okolicy miejscowości Barut nosiła ślady urazu powstałego w wyniku działania dużej siły. Na szczątkach ujawnionych w masowym grobie w gminie Łambinowice ujawniono liczne ślady urazów o charakterze perimortem trauma, m.in. obrażenia o charakterze postrzałowym, zarówno w obrębie czaszek, jak i szkieletu postkranialnego. Wnioski: Działania Instytutu Pamięci Narodowej doprowadziły do potwierdzenia danych archiwalnych mówiących o miejscu likwidacji jednej z grup partyzantów NSZ w okolicy wsi Barut na Opolszczyźnie. Prowadzone badania nie pozwoliły na jednoznaczne ustalenie pochodzenia szczątków ujawnionych w grobie masowym w gminie Łambinowice. Dane archiwalne sugerują, że mogą być to ofiary terroru komunistycznego.