„Chirurgiczna rana” w obrębie grzbietu sugerująca zabójstwo – studium nietypowego przypadku - Janík, Martin; Novomeský, František; Straka, Ľubomír; Krajčovič, Jozef; Hejna, Petr (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2015)
Zgony w następstwie urazu ciała spowodowanego ostrym narzędziem można zaklasyfikować jako przestępstwo, samookaleczenie albo wypadek. W pracy opisano przypadek nietypowego urazu ciała spowodowanego ostrym narzędziem w niecodziennych i początkowo niejasnych okolicznościach mogących wskazywać na zabójstwo. Izolujący się od otoczenia 69-letni mężczyzna został znaleziony martwy z nietypową zmianą o charakterze wycięcia skórnego umiejscowioną w prawej okolicy podłopatkowej. Wokół zmiany stwierdzono ślady obfitego krwawienia. Badanie pośmiertne potwierdziło, że w wyniku rany doszło do krwotoku zewnętrznego ze skutkiem śmiertelnym. Analiza toksykologiczna krwi i moczu ujawniła ciężki stan upojenia alkoholowego ofiary. W toku śledztwa policyjnego ustalono, że denat miał bolesnego czyraka skóry w górnej części pleców. Obawiał się leczenia, dlatego zwrócił się do dwóch znajomych z prośbą o pomoc w „chirurgicznym” usunięciu zmiany. Na podstawie okoliczności zgonu oraz wyników badania pośmiertnego stwierdzono, że uraz ciała powstał bez zamiaru wyrządzenia krzywdy ani spowodowania śmierci, a zgon był efektem zaniedbania. Sprawę zakwalifikowano jako nieumyślne spowodowanie śmierci. Opisywany przypadek pokazuje, że nawet bardzo podejrzane, nietypowo ukształtowane rany zadane narzędziami ostrokrawędzistymi i zlokalizowane w niedostępnych obszarach ciała nie muszą jednoznacznie sugerować zabójstwa. Należy także rozważyć inne podłoże obrażeń, np. nieszczęśliwy wypadek, zamiar samobójczy, a nawet jatrogenne pochodzenie rany.