Ostra uogólniona osutka krostkowa sprowokowana furosemidem - Schwann-Majewska, Andżelika; Lange, Magdalena; Wilkowska, Aleksandra; Ornowska, Malwina; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Ostra uogólniona osutka krostkowa (ang. acute generalized exanthematous pustulosis – AGEP) jest dermatozą charakteryzującą się nagłym wysiewem uogólnionych zmian krostkowych, którym towarzyszy wzrost temperatury ciała i neutrofilia. Cel pracy. Przedstawienie chorego, u którego wystąpiła AGEP sprowokowana furosemidem. Opis przypadku. Przedstawiono przypadek 65-letniego pacjenta diagnozowanego i leczonego z powodu wysiewu uogólnionych zmian krostkowych z towarzyszącą gorączką i neutrofilią. Zidentyfikowanie czynnika wywołującego zmiany skórne utrudniały liczne obciążenia internistyczne pacjenta, które wiązały się ze stosowaniem wielu często zmienianych leków: cyprofloksacyny, allopurinolu, kwasu foliowego, węglanu wapniowego, cyklofosfamidu, atorwastatyny, betaksololu i furosemidu. Wnioski. Na podstawie danych z wywiadu i obrazu klinicznego rozpoznano ostrą uogólnioną osutkę krostkową sprowokowaną przez furosemid.