Zalecenia profilaktyki zakażeń miejsca operowanego i stosowania antybiotykoterapii w okresie przedoperacyjnej opieki pielęgniarskiej na oddziałach zabiegowych - Szewczyk, Maria T.; Cwajda-Białasik, Justyna; Mościcka, Paulina; Jawień, Arkadiusz; Gospodarek, Eugenia; Deptuła, Aleksander; Kózka, Maria; Szopiński, Jacek; Mikucka, Agnieszka; Cierzniakowska, Katarzyna; Fórmankiewicz, Bartosz; Popow, Aleksandra; et al. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
W Polsce brakuje jednolitych, ogólnokrajowych wytycznych dotyczących profilaktyki zakażenia miejsca operowanego (ZMO) w obszarze okołooperacyjnej opieki antybiotykowej, jak również pielęgniarskiej. Kryteria istotne w skutecznej profilaktyce ZMO są zawarte w obowiązujących rekomendacjach Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Niniejsze opracowanie obejmuje 13 zaleceń i ma na celu uporządkowanie dotychczasowych danych naukowych oraz ukierunkowanie działań pielęgniarki chirurgicznej w zakresie profilaktyki ZMO. Zalecenia dotyczą okresu przedoperacyjnego.