Wpływ współistniejącej cukrzycy na częstość występowania powikłań okołooperacyjnych - Sierżantowicz, Regina; Łagoda, Katarzyna; Panasiuk, Katarzyna; Trochimowicz, Lech (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Wstęp: Zabieg chirurgiczny jest poważną ingerencją w homeostazę organizmu. Współwystępowanie cukrzycy powoduje dodatkowo wiele niekorzystnych zmian, które mogą być nasilone przez uraz chirurgiczny. Organizm pacjenta z cukrzycą gorzej radzi sobie ze zmianami w ustroju spowodowanymi operacją. Najczęstszą formą powikłań pooperacyjnych są ostre infekcje. Zgony dotyczą zazwyczaj chorych z późnymi naczyniowymi powikłaniami cukrzycy, z chorobami towarzyszącymi lub operowanych ze wskazań nagłych. Cel pracy: Ocena częstości występowania i rodzaju powikłań u pacjentów z cukrzycą w okresie okołooperacyjnym. Materiał i metody: Badaniem objęto 40 pacjentów z cukrzycą, którzy zostali poddani leczeniu chirurgicznemu. Najliczniejszą grupę stanowili pacjenci z rozpoznaną cukrzycą (90%). Indywidualną dokumentację medyczną analizowano od 1. do 12. doby w zależności od rodzaju leczenia chirurgicznego. Wyniki: W badaniu wzięło udział 40 pacjentów (60% kobiet i 40% mężczyzn), w wieku od 28 do 83 lat, średnia wieku 56 lat ±13,9 roku. Wartość glikemii w grupie badanej przed operacyją wyniosła od 79 mg/dl do 248 mg/dl. Wartość glikemii po zabiegu chirurgicznym wyniosła od 78 mg/dl do 246 mg/dl. U połowy pacjentów stwierdzono glikemię powyżej 151 mg/dl. Wnioski: W okresie okołooperacyjnym u badanych pacjentów nie odnotowano przypadków hipoglikemii. Hiperglikemię, która wystąpiła u 35% chorych, leczono za pomocą dożylnego podawania insuliny krótko działającej. Dawkę insuliny ustalano na podstawie wartości glikemii zgodnie z zaleceniami PTD.