CARDIAC SURGERYRisk factors for paravalvular leak after transcatheter aortic valve implantation - Wilczek, Krzysztof; Bujak, Kamil; Reguła, Rafał; Chodór, Piotr; Osadnik, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Badania wykazały, że przezcewnikowa implantacja zastawki aortalnej ( transcatheter aortic valve implantation – TAVI) wydłuża przeżycie w grupie chorych z ciężką stenozą aortalną, u których zabieg chirurgiczny obarczony jest zbyt dużym ryzykiem operacyjnym i nie może być wykonany. Jednym z najczęstszych powikłań po TAVI jest przeciek okołozastawkowy, który istotnie wpływa na rokowanie krótko- i długoterminowe u pacjentów poddanych temu zabiegowi. W pracy przeanalizowano najważniejsze czynniki anatomiczne i proceduralne, które wpływają na występowanie tego powikłania po TAVI.