CARDIAC SURGERYMinimally invasive aortic valve replacement – pros and cons of keyhole aortic surgery - Kaczmarczyk, Marcin; Szałański, Przemysław; Zembala, Michał; Filipiak, Krzysztof; Karolak, Wojciech; Wojarski, Jacek; Garbacz, Marcin; Kaczmarczyk, Aleksandra; Kwiecień, Anna; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Przez ostatnie 20 lat małoinwazyjna wymiana zastawki aortalnej (MIAVR) stała się bezpieczną, dobrze tolerowaną i skuteczną opcją leczenia chorób zastawki aortalnej. W porównaniu z tradycyjną sternotomią wykazano, że małoinwazyjna chirurgia zastawki aortalnej zmniejsza liczbę powikłań pooperacyjnych, zapewniając szybszą rehabilitację i powrót do zdrowia, krótszą hospitalizację jak również lepsze efekty kosmetyczne. Do chwili obecnej powstało wiele technik operacyjnych z małego dostępu. Poniższy artykuł przedstawia metody operacyjne oraz najbardziej istotne wyniki współczesnej małoinwazyjnej wymiany zastawki aortalnej.