CARDIAC SURGERYNew oral anticoagulants – a practical guide - Ciurus, Tomasz; Sobczak, Sebastian; Cichocka-Radwan, Anna; Lelonek, Malgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Nowe leki przeciwzakrzepowe (inhibitor trombiny – dabigatran; inhibitory czynnika Xa – riwaroksaban, apiksaban, edoksaban) są coraz powszechniej stosowane w praktyce klinicznej. W przeciwieństwie do antagonistów witaminy K oraz heparyny, nowe doustne leki przeciwzakrzepowe charakteryzują się bardziej przewidywalną farmakokinetyką i farmakodynamiką oraz mniejszą liczbą interakcji ze składnikami diety. Główną ich zaletą jest brak potrzeby rutynowego monitorowania terapii. Obecnie nie istnieje swoiste antidotum dla dabigatranu, riwaroksabanu i apiksabanu. Sposób postępowania w powikłaniach krwotocznych w trakcie leczenia nowymi doustnymi antykoagulantami zależy od nasilenia i umiejscowienia krwawienia. W przypadku ciężkiego krwawienia oraz pilnego zabiegu operacyjnego należy w pierwszej kolejności odstawić lek, a następnie rozważyć zastosowanie świeżego osocza, rekombinowanego aktywnego czynnika VII bądź koncentratu aktywowanych czynników zespołu protrombiny. Przy krwawieniach podczas stosowania nowych antykoagulantów nie ma uzasadnienia dla podawania siarczanu protaminy, witaminy K czy desmopresyny.