EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHSevere multivessel coronary artery disease and high-sensitive troponin T - Huziuk, Inga Magdalena; Lelonek, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Kluczowym problemem w stabilnej chorobie wieńcowej ( coronary artery disease – CAD) pozostaje nieinwazyjna identyfikacja pacjentów z zaawansowaną wielonaczyniową chorobą wieńcową. Oznaczanie biomarkerów, które wykazują właściwości prozapalne (białko C-reaktywne – hsCRP) czy wskazują na niedokrwienie (wysokoczuła troponina T – hsTnT), może przyczynić się do poprawy stratyfikacji w tym zakresie. Cel pracy : Identyfikacja zmiennych powiązanych z występowaniem wielonaczyniowej CAD u mężczyzn ze stabilnym obrazem klinicznym. Materiał i metody : Do badania włączono 92 mężczyzn (średni wiek 64,05 ± 9,42 roku) z zachowaną funkcją skurczową lewej komory zakwalifikowanych do planowej koronarografii. Wykonano podstawowe badania laboratoryjne, w tym oznaczenie stężeń biomarkerów: hsCRP i hsTnT. Chorych analizowano w dwóch grupach: z chorobą wieńcową wielonaczyniową (2–3-naczyniową, n = 46) vs pacjenci bez zmian wielonaczyniowych w koronarografii (n = 46). Wyniki: U pacjentów z wielonaczyniową chorobą wieńcową stwierdzono istotnie większe stężenia hsTnT (Med. 0,01 vs Med. 0,007, p = 0,0021) oraz glukozy na czczo (Med. 6,0 vs Med. 5,45, p = 0,0112). Na podstawie krzywych ROC wyznaczono punkty odcięcia dla hsTnT ≥ 0,0085 ng/ml i glukozy na czczo ≥ 5,85 mmol/l. Analiza wieloczynnikowa wykazała, że ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej wielonaczyniowej niezależnie zwiększała jedynie hsTnT w stężeniach większych niż punkt odcięcia (OR 4,286; 95% CI: 1,79–10,263, p = 0,001). Wnioski : U mężczyzn ze stabilną chorobą wieńcową, zachowaną funkcją skurczową i niewysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym określanym na podstawie wyjściowego stężenia hsCRP zwiększone stężenie hsTnT niezależnie wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielonaczyniowej choroby wieńcowej.