CASE REPORTSSternal Talon, a novel repair for sternal dehiscence - Subramaniam, Thavakumar; Keita, Luther; Veerasingam, Dave (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Rozejście się mostka jest znanym powikłaniem po sternotomii pośrodkowej występującym w 0,5–5% przypadków z infekcją lub bez niej. Pacjent w wieku 72 lat z objawami zapaści i częstoskurczu komorowego został przebadany pod kątem możliwych ostrych zdarzeń sercowych 2 lata po przejściu operacji pomostowania aortalno-wieńcowego z powodu choroby niedokrwiennej serca. Badanie radiologiczne klatki piersiowej wykazało przemieszczenie się wszystkich pętli zespalających mostek, a tomografia komputerowa (TK) wykonana w celu dalszych badań uwidoczniła rozejście się mostka z przepukliną ściany prawej komory i rozpadem pętli zespalających mostek. Po konsultacji z pacjentem podjęto decyzję o naprawie ubytku przy użyciu 3 implantów Sternal Talon oraz 2 pętli zespalających mostek. Powrót chorego do zdrowia przebiegł bez powikłań; badania kontrolne przeprowadzone ambulatoryjnie wykazały zadowalające zespolenie mostka. W pracy przedstawiono przypadek rozejścia się mostka bez zakażenia oraz jego udanego leczenia przy użyciu implantów Sternal Talon bez odległych komplikacji.