CASE REPORTSConcomitant surgical treatment of a chondrosarcoma of the chest wall and a desmoid tumor of the gastrointestinal tract - Sadowski, Andrzej; Chruścicka, Iwona; Rak, Piotr; Ptach, Anna; Maliszewski, Daniel; Pęksa, Rafał; Haponiuk, Ireneusz; Zieliński, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Jednoczesne występowanie chrzęstniakomięsaka ściany klatki piersiowej oraz desmoidu przewodu pokarmowego należy do rzadkości. W świecie i w Polsce chrzęstniakomięsaki ściany klatki piersiowej są prezentowane w postaci opisów kazuistycznych. Znacznie częściej opisywane są desmoidy przewodu pokarmowego, jednak częstość zachorowań w Europie oceniana jest na poziomie ok. 2 przypadków na milion mieszkańców rocznie. Celem pracy jest przedstawienie chorej, u której stwierdzono występowanie chrzęstniakomięsaka ściany klatki piersiowej oraz desmoidu jelita cienkiego, które leczono operacyjnie jednocześnie. U 62-letniej chorej rozpoznano: guza położonego w okolicy prawego łuku żebrowego oraz drugiego, zlokalizowanego w krezce jelita czczego. Zabieg chirurgiczny przeprowadzono z dwóch niezależnych dostępów operacyjnych. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. Prezentowany opis przypadku jest ciekawy z uwagi na wyjątkowo rzadkie występowanie synchroniczne obu guzów oraz na fakt, iż każda tego typu operacja wymaga indywidualizacji postępowania chirurgicznego.