CASE REPORTSAtopic allergy and chronic inflammation of the oral mucosa in a 4-year-old boy after heart transplantation – diagnostic and therapeutic difficulties - Machura, Edyta; Chodór, Beata; Kleszyk, Magdalena; Pindycka-Piaszczyńska, Małgorzata; Chrobak, Ewelina; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Najnowsze badania wskazują na zwiększone ryzyko chorób atopowych u dzieci po transplantacji narządów litych. Patogeneza alergii potransplantacyjnej jest złożona i uwzględnia m.in. wpływ leczenia immunosupresyjnego stosowanego w celu zapobiegania odrzutowi przeszczepu. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 3-letniego chłopca, po ortotopowym przeszczepie serca wykonanym w 6. miesiącu życia, u którego wystąpiły objawy alergii pokarmowej oraz atopowego zapalenia skóry skojarzonego z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej jamy ustnej i czerwieni wargowej. Objawy kliniczne i laboratoryjne wykładniki alergii (wysokie IgE, sIgE) wystąpiły w ciągu roku po przeszczepie serca i mogą mieć związek ze stosowanym leczeniem immunosupresyjnym za pomocą takrolimusu.