Analiza powikłań u pacjentów operowanych z powodu raka odbytnicy ze szczególnym uwzględnieniem nieszczelności zespoleń - Kozłowska, Monika; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Nieszczelność zespolenia jest jednym z najczęstszych i najpoważniejszych powikłań po operacjach kolorektalnych. Może prowadzić do ponownej operacji, wydłużenia czasu hospitalizacji oraz zwiększenia śmiertelności. Cel pracy : Analiza powikłań u pacjentów operowanych z powodu raka odbytnicy na Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego (WSZ) w Kielcach w latach 2005–2011 ze szczególnym uwzględnieniem nieszczelności zespoleń jelita grubego. Materiał i metody: Do grupy badanej włączono 102 chorych na raka odbytnicy operowanych w Klinice Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Endokrynologicznej WSZ w Kielcach. Wyniki: Najczęstszym powikłaniem związanym z operacją było powierzchowne zakażenie miejsca operowanego, które wystąpiło u 9 (8,8%) pacjentów. Nieszczelność zespolenia stwierdzono u 3 pacjentów na 46 operacji przeprowadzonych z zespoleniem jelita, tj. 6,5%, powikłania kolostomii dotyczyły 3 pacjentów na 56 zabiegów z wyłonieniem sztucznego odbytu, tj. 5,4%. Wnioski : Przetoki przewodu pokarmowego jako ciężkie powikłanie nadal stanowią trudny problem chirurgiczny. Introduction