Rak piersi u kobiet w województwie świętokrzyskim w latach 1999–2012. Zachorowania i zachorowalność na inwazyjnego raka piersi - Błaszkiewicz, Ewa; Głuszek, Stanisław; Król, Halina; Terek-Derszniak, Małgorzata; Macek, Paweł; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce. W 2012 r. u Polek zdiagnozowano 17 tysięcy inwazyjnych raków piersi. Efektywna walka z rakiem piersi opiera się na działaniach zapobiegających wystąpieniu czy też umożliwiających wczesne wykrycie choroby, a następnie skutecznym jej leczeniu (wyleczeniu). Cel pracy : Ocena rozpowszechnienia inwazyjnego raka piersi u kobiet w województwie świętokrzyskim w latach 1999–2012. Materiał i metody : Analizie poddano 6079 zachorowań na inwazyjnego raka piersi u kobiet. Obliczono surowe (CR) i standaryzowane (ASR) współczynniki zachorowalności, wyrażone na 100 000 (105) populacji. Analizowano wartość współczynników zachorowalności ogółem (0–85+) oraz w odpowiednich grupach wiekowych (15–49, 50–69 i 70–85+). Wyniki : W latach 1999–2012 w województwie świętokrzyskim zdiagnozowano 6079 nowych zachorowań na inwazyjnego raka piersi u kobiet. Spośród nich 53,0% wystąpiło w grupie wiekowej 50–69 lat, 25,5% w grupie wiekowej 70–85+ lat, a 21,5% w grupie wiekowej 15–49 lat. Zachorowalność na raka piersi ogółem (0–85+) wzrosła z 41,2/105 w 1999 r. do 43,8/105 w 2012 r. U kobiet w wieku 15–49 lat wzrosła zachorowalność wyrażona wartościami ASR. W grupie wiekowej 50–69 lat wartość ASR zwiększyła się z 146,6/105 w 1999 r. do 163,5/105 w 2012 r. Wzrost zachorowalności na raka piersi odnotowano u kobiet w wieku okołomenopauzalnym i przedmenopauzalnym. Zmniejszenie liczby zachorowań stwierdzono u kobiet młodych i w wieku przedmenopauzalnym (15–49 lat) oraz u kobiet po 70. roku życia. Wnioski : Województwo świętokrzyskie należy do regionów średniego ryzyka raka piersi w Polsce.