Rola aktywności fizycznej w utrzymaniu zdrowia po amputacji piersi - Biskup, Małgorzata; Król, Halina; Opuchlik, Anna; Macek, Paweł; Włoch, Anna; Żak, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Leczenie raka piersi wymaga zastosowania intensywnych metod. W zależności od stopnia zaawansowania choroby stosuje się leczenie operacyjne, radioterapię, chemioterapię, hormonoterapię. W większości przypadków metody te łączy się, co zwiększa szanse wyleczenia, ale także potęguje skutki uboczne. Jeszcze do niedawna wysiłek fizyczny był przeciwwskazany po leczeniu nowotworów złośliwych. Obecnie zwiększa się liczba badań, które potwierdzają korzystny wpływ aktywności fizycznej na stan fizyczny i psychiczny osób po leczeniu nowotworów złośliwych. W pracy przedstawiono wybrane badania ukazujące wpływ aktywności fizycznej na sprawność kobiet leczonych z powodu raka piersi. Autorzy zwracają uwagę na trudności związane z porównywaniem wyników aktywności fizycznej ze względu na stosowanie odmiennych kwestionariuszy i różnych metod. Przedstawione zostały również zalecenia dotyczące form ćwiczeń wskazanych dla pacjentów onkologicznych, a także sytuacje wymagające ograniczenia bądź będące przeciwwskazaniem do podejmowania aktywności fizycznej.