Ocena skuteczności działania i bezpieczeństwa stosowania dermokosmetyków zawierających kwas migdałowy u pacjentów z trądzikiem - Dębowska, Renata M.; Kaszuba, Aleksandra; Michalak, Iwona; Dzwigałowska, Agata; Cieścińska, Czanita; Jakimiuk, Elżbieta; Zielińska, Joanna; Kaszuba, Andrzej (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest częstą chorobą skóry o charakterystycznym klinicznie, przewlekłym przebiegu. Dotyczy wszystkich grup wiekowych, ale najwięcej przypadków odnotowuje się wśród osób w wieku od 11 do 30 lat. Zmiany skórne występują głównie w okolicach łojotokowych, tzn. na klatce piersiowej, twarzy oraz skórze pleców. Terapia kwasem migdałowym daje bardzo dobre rezultaty w przypadku leczenia takich zmian, jak posłoneczne starzenie się skóry w postaci nadmiernego rogowacenia słonecznego (keratosis actinica), przebarwień (lentigo solaris, melasma) oraz zmarszczek siateczkowatych. Sprawdza się również w pielęgnacji skóry z trądzikiem pospolitym. Cel pracy. Ocena skuteczności działania dermokosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry pacjentów z trądzikiem pospolitym, zawierających 5% i 10% kwasu migdałowego. Materiał i metodyka. Przeprowadzono badanie otwarte, w którym 60 pacjentów z trądzikiem grudkowo-krostkowym, o nasileniu od niewielkiego do umiarkowanego, przez 2 miesiące stosowało dermokosmetyki do pielęgnacji skóry trądzikowej. Każdy z pacjentów był 3-krotnie poddany badaniu klinicznemu, w trakcie którego oceniano stan ogólny pacjenta oraz stopień nasilenia objawów przedmiotowych (w skali Hellgrena-Vincenta), liczbę zmian skórnych – grudek, krost, zaskórników, oraz stopień nasilenia łojotoku w obrębie skóry twarzy. Wyniki. W ciągu 8 tygodni stosowania badanych produktów zaobserwowano stopniową poprawę stanu skóry, w tym zmniejszenie nasilenia trądziku, liczby grudek zapalnych, krost, zaskórników oraz nasilenia łojotoku. Wnioski. Badane produkty, zawierające 5% i 10% kwas migdałowy, charakteryzują się wysokim poziomem bezpieczeństwa stosowania oraz dużą skutecznością przeciwtrądzikową.