Zmiany paznokciowe jako główna manifestacja liszaja lśniącego - Sobjanek, Michał; Lakomy, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie . Liszaj lśniący jest rzadką, przewlekłą, idiopatyczną dermatozą zapalną występującą głównie u dzieci i młodych dorosłych. Zmiany paznokciowe w przebiegu choroby pojawiają się niezwykle rzadko. Dotychczas w piśmiennictwie światowym opisano zaledwie 7 takich przypadków. Cel pracy. Przedstawienie przypadku dziecka, u którego zmiany paznokciowe były główną manifestacją kliniczną liszaja lśniącego. Opis przypadku . Ogólnie zdrowego, 7-letniego chłopca konsultowano z powodu podłużnego pobruzdowania i blaszkowatego rozdzielania się płytki paznokciowej palucha prawego. Zmiany obserwowano od kilku miesięcy, w kilkakrotnie wykonywanych badaniach mikologicznych nie stwierdzono obecności grzybów. W badaniu fizykalnym odnotowano występowanie drobnych ognisk hiperpigmentacyjnych i zejściowych drobnych grudek na skórze palucha prawego oraz cech nieznacznego stanu zapalnego w obrębie dystalnego wału paznokciowego. Na skórze czoła, kończyn górnych i tułowia obserwowano ponadto skupiska drobnych, monomorficznych, asymptomatycznych grudek w kolorze skóry. Nie zastosowano leczenia. Wnioski. Przypadek zwraca uwagę na konieczność włączenia liszaja lśniącego do grupy schorzeń powodujących zmiany paznokciowe u dzieci.