Wrastający paznokieć – etiopatogeneza, profilaktyka i leczenie zachowawcze - Antończak, Paweł P.; Jurzak, Magdalena; Adamczyk, Katarzyna; Gancarczyk, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wrastający paznokieć jest chorobą dotyczącą zarówno osób młodych, jak i dojrzałych, powodującą dyskomfort lub ból o różnym nasileniu. W zależności od stadium zaawansowania staje się on często przyczyną znacznych utrudnień w życiu codziennym. Etiopatogeneza wrastającego paznokcia obejmuje ucisk zewnętrzny, ucisk wewnętrzny oraz występowanie czynników dodatkowych. Przebieg choroby jest na ogół przewlekły i dotyczy głównie palucha. W profilaktyce choroby i leczeniu zachowawczym ważne jest przede wszystkim odbarczenie wałów bocznych, otwarcie toru wzrostu płytce paznokciowej oraz prawidłowa higiena. Pomimo istnienia różnych metod leczenia wrastającego paznokcia wiele spośród nich cechuje się małą efektywnością, co w konsekwencji staje się przyczyną dużego odsetka nawrotów.