Badania opinii dotyczącej eutanazji i aborcji wśród studentów w porównaniu z osobami po 60. roku życia na Dolnym Śląsku - Choińska, Anna; Sadowska, Ludwika; Bartosik, Bożena; Filipowski, Henryk; Rytwińska, Wiktoria; Pryk, Aleksandra; Porębska, Magdalena; Gieysztor, Ewa (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Wprowadzenie: Problematyka eutanazji i aborcji jest kontrowersyjna i różnie postrzegana w zależności od wieku i doświadczenia. Zawiera w sobie akt zabijania człowieka, stawiając osobę w obliczu umierania i śmierci. Cel pracy: Porównanie opinii studentów i osób po 60. roku życia na temat eutanazji i aborcji. Materiał i metody: W badaniach wzięło udział 667 respondentów – 376 studentów wrocławskich uczelni oraz 291 osób po 60. roku życia z Uniwersytetu Trzeciego Wieku we Wrocławiu oraz oddziałów szpitalnych z Dolnego Śląska. W kwestionariuszu posłużono się stwierdzeniami podzielonymi na dwie części: dotyczących eutanazji – 12 cech diagnostycznych (oznaczonych X 1 –X 12 ), oraz dotyczących aborcji – 10 cech diagnostycznych (oznaczonych X 13 –X 22 ). Odpowiedzi badanych wyrażone w postaci: negacji – nie zgadzam się z twierdzeniem, postawy pośredniej negującej – raczej się nie zgadzam z twierdzeniem, postawy neutralnej – nie wiem, nie mam zdania, oraz postawy pośredniej akceptującej – raczej zgadzam się z twierdzeniem, i postawy akceptacji – tak, zgadzam się z twierdzeniem, zebrano na liście zbiorczej stanowiącej macierz do obliczeń statystycznych. Wyniki przedstawiono w tabelach, które weryfikowano statystycznie za pomocą testu χ 2 i ANOVA. Wyniki : 1. Studenci istotnie częściej niż osoby po 60. roku życia uważają aborcję za zabicie człowieka (p < 0,001). 2. Zarówno większość studentów, jak i osób starszych po 60. roku życia uważa eutanazję za zabicie człowieka. Wnioski : Poglądy badanych osób na temat aborcji i eutanazji są zróżnicowane w zależności od wieku i doświadczenia życiowego. Większość badanych wypowiadała się, że zabijanie człowieka, włączając selekcję eugeniczną, jest niedopuszczalne: zarówno w postaci aborcji, jak i eutanazji.